Grill w profesjonalnej kuchni – czy to dobry pomysł?

wrz 22, 2021

Grill w profesjonalnej kuchni – czy to dobry pomysł?

Serwowanie potraw z grilla w polskich restauracjach to coraz bardziej popularny trend. Dzięki niemu możesz zostawić konkurencję daleko w tyle, jeśli chodzi o atrakcyjne menu.

Dlaczego jeszcze warto zainstalować grill gazowy w restauracji? Czym się kierować przy wyborze najlepszego sprzętu?

Największe zalety grilla w restauracji

Skuteczne rozbudowanie menu

Grill jest największą atrakcją w ciągu majówki i sezonu letniego, kiedy to przygotowywanie potraw za pomocą tego urządzenia staje się wręcz sportem narodowym. Coraz częściej jednak ludzie chcą odpocząć od gotowania i wolą powierzyć kucharzowi przygotowanie pysznej potrawy – właśnie z grilla. Daje Ci to zatem szansę na poszerzenie menu i przyciągnięcie znacznie większej ilości gości.

Gastronomiczna atrakcja na lato i nie tylko

Jeśli masz taką możliwość, zadbaj o organizację kuchni na świeżym powietrzu. Grill gazowy może być do tego bardzo dobrze przystosowany, dzięki czemu urozmaicisz swoją ofertę w sezonie letnim. Co więcej, grill gazowy ma tę przewagę nad węglowym, że możesz go z powodzeniem zainstalować również pod dachem, dzięki czemu na dobrą sprawę możesz serwować gościom potrawy z grilla przez okrągły rok.

Wysokie walory smakowe posiłków

Kolejną korzyścią są aromatyzery. Ich zadaniem jest odparowywanie tłuszczu z potrawy. Unosząca się para wchłania się do posiłku i przyjemnie rozchodzi po pomieszczeniu, dzięki czemu możesz podnieść apetyt gościom oczekującym w restauracji, a także przyciągnąć atrakcyjnym aromatem nowych klientów.

Pokazy live cooking 

Tutaj łączymy przyjemne z pożytecznym, dlatego że obecnie, jako coraz bardziej świadomi konsumenci, chcemy wiedzieć, z czego powstaje nasza potrawa, a do tego mamy szansę na obejrzenie na żywo pokazu umiejętności kucharskich. Jest to atrakcja ciesząca się dużą popularnością, m.in. ze względu na możliwość degustacji przygotowanych w ten sposób potraw.

Grill gazowy gastronomiczny – jak go najlepiej dobrać?

W ofercie rynkowej są zarówno proste modele grilla gazowego, zajmujące nieco mniej miejsca, jak i wersje rozbudowane, z większą ilością palników, umożliwiające przygotowanie większej ilości potraw w tym samym czasie. I to są właśnie modele, które najbardziej przydadzą się wytrawnym kucharzom w restauracyjnej kuchni. Na jakie jeszcze aspekty należy zwrócić uwagę?

  • Zakres regulacji temperatury – w przeciwieństwie do klasycznego grilla węglowego, grill gazowy umożliwia precyzyjne ustawienie wymaganej temperatury, co ma szczególne znaczenie w przypadku potraw delikatniejszych, np. wykonywanych z warzyw.
  • Wymiary – im więcej wbudowanych funkcji ma grill gazowy, tym zapewne będzie on większy. Sprawdź zatem zawczasu, ile miejsca możesz przeznaczyć na ulokowanie grilla gazowego, by później obsługiwanie go nie było kłopotliwe. Najlepszym rozwiązaniem jest uwzględnienie umieszczenia grilla gazowego już na etapie projektowania lokalu.
  • Rodzaj gazu – chodzi tu o to, czy wybrać klasyczną mieszankę propan-butan, czy też skorzystać z samego propanu. Gaz mieszany jest dostępny w butlach o wadze 5 lub 11 kg, z kolei gaz propanowy jest dostępny w butli typu nano, która na ogół jest nieco mniejsza. Sprawdza się ona na ogół raczej w mniejszych modelach – w przypadku nadmiernego użytkowania uruchomi się reduktor blokujący możliwość korzystania z butli.

grill

Grill gazowy w restauracji – podsumowanie

Poszerzenie oferty restauracyjnego menu o potrawy przyrządzone na grillu to doskonały pomysł – klienci docenią świeże, aromatyczne potrawy, które wbrew naszym przyzwyczajeniom wcale nie muszą być niezdrowe i ociekać tłuszczem. Wręcz przeciwnie, potrawy przygotowywany z pomocą nowoczesnych modeli grilla mogą wręcz wpisywać się w kanony zdrowej kuchni! Jeśli dołożysz do tego autorskie sosy i marynaty, pozbawione sztucznych dodatków, dosłownie nie opędzisz się od klientów.

Poszukujesz grilla gazowego do swojego lokalu? Wpisz w wyszukiwarkę grill gazowy gastronomiczny i skorzystaj z obiecującej oferty, jaka na Ciebie czeka.



Podobne:

Etykiety:

Udostępnij: